duminică, 24 februarie 2013

Academia si tiganul

Detest orice atitudine xenofoba, iar discriminarile pe criterii etnice imi sunt straine. Nu-mi plac nici gesturile extreme, pendularile intre limitele anumitor valori imi fac greata. Nu-mi place nici ideea de a inlocui o valoare cu o alta si nici macar nu pot sa agreez confuzia dintre idee si valoare pe care o practica o multime de ONG-uri. Toleranta este o valoare, tine de convingere, este ceva care asemeni credintei, creste in om si se dezvolta odata cu acesta. Desigur, tine si de educatia venita de la ceielalti, dar este intr-un fel dependenta si de propria ta suma de experiente.
Holocaustul si razboiul care l-a cauzat, nu a fost rezultatul credintei oamenilor in valori, ci a credintei oamenilor in idei. Daca oamenii ar fi iubit, atunci, valorile mai mult decat ideile, nu s-ar fi ajuns la atrocitatile care ne pangaresc inimile pana in ziua de astazi.

La acest lucru poate fi redusa si discutia referitoare la inlocuirea in limbajul curent a cuvantului tigan cu cel de rrom. “Tigan” este o valoare a limbii romane, rromul este doar o idee, o constructie teoretica, straina patrimoniului nostru.
In momentul in care vad tot felul de ONG-uri care in goana dupa fonduri publice si notorietate se asmut asupra limbii romane si vor sa confiste cuvinte ale limbajului comun pentru a le incarca cu sensuri provenite din tezaurul propriilor interpretari, nu pot sa raman indiferent.

Ce aveti, domnilor, cu cuvantul tigan? Cu ce a gresit limba romana ca l-a inventat? Face parte din patrimoniul national, din istoria si cultura noastra. Faptul ca oamenii pe care ii desemneaza au ajuns sa reprezinte o problema a imaginii noastre in lume, nu este suficient pentru a te apuca sa-l arunci in infernul peiorativelor. Substantivul tigan nu poate deveni adjectiv decat in mintea hada a celor care cred ca schimband numele unei etnii, ii poti schimba naravurile si firea. Ce argumente aveti ca peste 50 de ani, chiar cuvantul rrom, nu va trece prin aceiasi experienta metafizica? Aflu ca insasi Academia Romana se pregateste sa recomande cuvantul tigan ca fiind peiorativ. Pai asta este treaba ei? In fata invaziei de neologisme si comportamente indecente a celor care inlocuiesc in limbajul curent “priveliste” cu “wiew” sau “descarcare” cu “download”, “senzatie” cu “feeling”, marea Academie se pregateste sa ne recomande sa-l scoatem pe “tigan” din vorbirea curenta!

Academia Romana este lipsita de spirit national si avant patriotic. E cacacioasa, nu are chef de lupta barbateasca decat atunci cand vine vorba de aurul de la Rosia Montana si fondurile care vin de la Soros pentru orice fel de opozitie referitoare la el. Ar fi trebuit sa fie cel mai conservator for, ultima linie de aparare a limbii romane si a culturii nationale. Dar, ea prefera sa pice in capcanele intinse de ONG-uri. Se ocupa de cai verzi pe pereti, ghemuindu-se in uterul unei senilitati suave si gandind ca expresia “un rrom a furat” e mai demna decat “un tigan a furat” si ca eventual, judecatorul roman, ar trebui sa fie de acum incolo, mai indulcent cu “rromul”, decat cu “tiganul”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu