luni, 9 mai 2011

Gypsy style

In ultima vreme, tot mai multa lume este interesata de stilul Gypsy. Lasand la o parte problemele geopolitice, etnice si religioase care o tulbura in prezent, lumea orientala a fost una din principalele surse de inovare pentru civilizatia occidentala. Fie ca a fost vorba de recuperarea cunostiintelor antice, salvate de arabi, fie ca a fost vorba de arta lor, pe care constrangerile religioase au fortat-o sa evadeze intr-o feerie a formelor, o betie a curbelor si unghiurilor, fie ca a fost vorba chiar de stiinta noua, posteinsteiniana, care si-a gasit o sumedenie de metafore in intuitia taoista, lumea orientala a fost un izvor nesecat de inspiratie pentru occidentali, in toate domeniile vietii lor.

Stilul gypsy, pe care tot mai multa lume il cauta, este caracterizat prin vestimentatia si accesoriile inflorate, care amintesc de explozia primaverii, de vigoarea maiestuoasa a naturii. Este un stil sincron cu preocuparile noastre fata de mediu, fiind un imn inchinat naturii la momentul ei de plenitudine.
Este de la sine inteles ca acest stil nu are nimic de a face cu vulgarizarea vietii pe care o intalnim in alte forme ale exprimarii tiganilor, asa cum sunt insipidele manele. Stilul nu cauta sa epateze trairile limita ale vietii si nici nu ar avea de ce, pentru ca se refera la viata naturala de dinaintea exodului lor in orasele transformate in piste de alergare spre bani, femei si masini scumpe.
Privit in cheie psihanalitica, stilul are o naivitatate care trimite la timpul candid al copilariei. Pledeaza pentru acest lucru predilectia pentru culorile primare sau cele neon. In acceptiunea lui Jung, “culoarea este limbajul subconstientului”. Din aceasta perspectiva, stilul gypsy glorifica bucuria simpla si inefabila a vietii, este un cant inchinat acelui “Homo ludicus”, neingenunchiat inca, de experientele deplorabile pe care le ofera lumea, inainte ca visele carnii sa i se fi infipt in aura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu